Begraven in een algemeen of particulier graf
Algemeen graf
Algemene graven worden soms ook wel huurgraven genoemd. Hierop mag geen grafsteen geplaatst worden. De grafrechten gelden meestal voor 10 of 20 jaar en kunnen niet worden verlengd.
Particulier graf
De term particulier graf is pas in 2010 wettelijk ingevoerd. Veel begraafplaatsen hanteren nog de oude namen als eigen graven, familiegraven of koopgraven. Van een graf ‘kopen’ is echter geen sprake. U huurt (pacht) zo’n particulier graf. In dit graf worden 2 of 3 overleden begraven die een (familie)relatie met elkaar hadden. Het particuliere graf staat op naam van een persoon en diegene bepaalt wie er in dit graf begraven mag worden.
De meeste begraafplaatsen geven een particulier graf uit voor 20 of 30 jaar. Deze termijn kan desgewenst weer worden verlengd. Op sommige begraafplaatsen kunt u zelf de plaats van het graf uitzoeken. Voor het onderhoud van het graf betaalt u een vastgesteld bedrag. Dit bedrag moet wel in één keer worden voldaan.
Tevens moet u zich realiseren dat de kosten voor een particulier graf aanmerkelijk hoger zijn dan de kosten voor een algemeen graf.
Begraven op een natuurbegraafplaats
Heb je wel eens gehoord van natuurbegraven? Dit is een manier van begraven waarbij het graf opgaat in de natuur. Steeds meer mensen maken de keuze voor natuurbegraven. Maar wat is het eigenlijk en wat zijn de voordelen?
Wat is natuurbegraven?
Bij natuurbegraven gaat het graf van de overledene volledig op in de natuur. Dit graf is voor altijd. Het is een mooie manier om het lichaam terug te geven aan de natuur. Voor natuurbegraven zijn speciale begraafplaatsen. Op deze natuurbegraafplaatsen wordt jouw dierbare in harmonie met de natuur begraven. Het is de bedoeling dat de begraafplaats het milieu zo min mogelijk belast. De kleding, kist, urn of mand zijn dan ook zo veel mogelijk van natuurlijk afbreekbaar materiaal gemaakt.
Hoe ziet een natuurbegraafplaats er uit?
Natuurbegraafplaatsen zijn begraafplaatsen in de natuur. Hoe deze eruit ziet is dus afhankelijk van de plaats. De natuur is namelijk overal anders. Over het algemeen ziet een natuurbegraafplaats er wel heel anders uit dan een traditionele begraafplaats. Er zijn geen afrasteringen, duidelijke grote grafstenen of hekken en paden. Er is veel meer ruimte voor de graven. De gedenktekens of grafaanduidingen zijn natuurlijk wel aanwezig, maar moeten aan bepaalde eisen voldoen zodat zij zoveel mogelijk opgaan in de natuur. Hierbij kun je denken aan een boomschijf, met een inscriptie of een grote kei.
Als je op een natuurbegraafplaats loopt voel je ook de rust van de natuur om je heen. Sterker nog, je hebt vaak niet eens door dat je op een begraafplaats loopt. Dat komt omdat natuurgraven langzaam opgaan in de natuur. Het kan dan ook zijn dat je op een natuurbegraafplaats mensen ziet lopen om gewoon een wandeling te maken of mensen een kopje koffie ziet drinken op het graf van hun dierbare. Wat een prachtige gedachte!
Waarom kiezen voor natuurbegraven?
Een groot voordeel van natuurbegraven is dat je doorgaans voor onbepaalde tijd een graf hebt. Je belast daarmee je nabestaanden niet met het periodiek betalen van grafrechten of de beslissing om een graf te ruimen of niet. Bovendien hoeven jouw nabestaanden niet na te denken over het onderhouden van jouw graf: dat doet de natuur al! Een ander voordeel is dat je een stukje natuur kunt beschermen.
Iets voor jou?
Je kunt een natuurgraf op een natuurbegraafplaats alvast kopen. Zoek eens op welke natuurbegraafplaatsen er zijn en maak een wandelingetje om te kijken bij welke begraafplaats jouw gevoel het beste is. De medewerkers zullen ongetwijfeld al jouw vragen willen beantwoorden.